30-08-2014

Д-р Любомир Бойчев: Подчинени сме на пациента!

В Тутракан са затворили цикъла от зачатието до раждането

Снимка: Русе ДнесД-р Любомир Бойчев е роден на 28 ноември 1965 година в Тутракан. Той е потомствен лекар. Завършил е медицина във Варна, а след това придобива специалност по акушерство и гинекология в София. Има 5 специализации в университетската клиника във френския град Ним, следдипломни квалификации в оперативната гинекология, ендоскопската хирургия, гинекологичната ендокринология, асистираната репродукция и ултразвуковата диагностика.  

Управител е на създадения от него медицински център „Св. Иван Рилски“ в Тутракан. От няколко месеца там се извършват и ин витро процедури.

 

- Д- р Бойчев, откога вашият медицински център предлага процедурата ин витро?

- Реално от 4-5 месеца нашият център работи в пълния обем на асистираните методи за подпомагане на двойките с репродуктивни проблеми. От август сключихме договор за асистирана репродукция за трите опита, финансирани от държавата. 

- Можете ли вече да се похвалите с някакъв резултат?

- За щастие вече имаме регистрирани 13 бременности след ин витро.

Сформира се един чудесен екип от акушер-гинеколози, ембриолози, които дълго време са специализирали в София. Те са работили основно при д-р Георги Стаменов в Център за репродуктивно здраве „Надежда“ в София. С него имаме чудесна комуникация, общо ноу-хау и еднакъв модел на поведение.

Работим в пълния обем, оборудването е възможно най-високо технологично в частта по чисто асистираните техники, където работят нашите ембриолози. Така е и в акушерската част, където съвсем наскоро закупихме 4-измерни ехографи с възможност за ранна диагностика на аномалии и в гинекологията, и в акушерството. Започна да функционира и лаборатория в контекста на репродуктивните техники. Целта ни е да правим качествена диагностика, която да затвори цикъла в общата диагноза и общата помощ на пациентите. Правим  консултации с андролози, когато това се налага.

- Означава ли това, че вашият център предлага пълен цикъл – от процедурите по  забременяване , през проследяване на бременността до раждането?

- Да. Когато регистрираме бременност, ако пациентите пожелаят да бъдат следени при нас,  ние предлагаме  най-високотехнологични начини за следене на бременността, включително ранните и късни тестове за Синдром на Даун. При нас се прави пренатална  ехографска диагностика, пулмология, 4-измерна ехография, женски консултации, било то през здравната каса или платено.

На практика сме се опитали да затворим целия цикъл. Вече 21 година работя в областта на стерилитета, а от 6 години центърът има разрешение от Агенцията по трансплантации за асиситирани методи в частта донорски и партньорски инсеминации. Тук на място изследваме и мъжкия фактор, защото той е важен. Правим спермограми.  Но това го правим вече години наред, а сега затваряме цикъла с ин витро, за което се готвихме много сериозно.

Като началник на акушеро-гинекологичното отделение на болницата в Тутракан мога да кажа, че вършим пълния обем ендоскопски операции, касаещи двойките с репродуктивни проблеми, включително и хистероскопски.  Започнахме преди 17 години  и бяхме сред първите в страната. За тази цел сме специализирали в София и в университетската клиника Ним във Франция.

В крайна сметка затворили сме цикъла и завършваме с процеса на раждане.  

- Все пак говорим за медицинско заведение в Тутракан. Резултатите сочат, че и в по-малките населени места може да се предлага високо равнище на тези модерни технологии. Как го постигате?

- Чрез договорите с колегите от София осигуряваме имунологичните и генетичните изследвания, които формират целия цикъл на качествена диагностика и дават ясна картина на причините за невъзможността да забременеят жените. Работим с Националната генетична лаборатория в „Майчин дом” на проф. Иво Кременски, с клиниката на д-р Георги Стаменов, правим имунологичните изследвания при доц. Балтаджиев.  За нас е важно да обединим ресурс, за да можем, независимо от мястото, да предлагаме високо качество. Искам да подчертая, че не е важно мястото, важно е какъв екип ще сформираш, за да предоставиш на пациента качествена медицинска услуга. Нашата философия е всичко да бъде подчинено на пациента, а не да изпъкваме ние. Затова нашият център не се опитва да се надпреварва с никого, а само да печели доверието на пациента. Като част от тази политика е и намерението ни да дигитализираме всичко, така че пациентът да има достъп до всичко – до информация, изследвания, образна диагностика.  

  - Откъде идват да се лекуват при вас?

 -  От много места в страната. Напоследък имаме  3 бургазлиийки например. Все по-често ни търсят жени с репродуктивни проблеми от съседна Румъния, предимно от Букурещ и Констанца.  Можем да се похвалим с няколко забременели румънки чрез асистирани методи. Две от тях вече имат дългоочакваните си бебета. Тези дни чакаме още 3 пациентки от Констанца. 

 - Лекарствата за тези процедури не са ли по-скъпи при нас отколкото в Румъния?

- Започнаха да се изравняват цените, но това е въпрос на национална политика на регистрация на медикаментите. Лекарствата, които трябва да се вземат за процедурите ин витро и инсеминация, са платени.  Ние  осигуряваме на нашите пациенти необходимите медикаменти, без начисляваме нито една стотинка отгоре. Фактурираме  това, което е по наредбата.

- Напоследък станаха много трагичните инциденти с родилки. Какъв е според Вас проблемът?

- Такива случаи винаги са много тежки, но нещата трябва да се сложат на професионална основа и да се проведе откровен диалог за начините, по които се финансира цялата тази дейност. Необходимо е да се уточни какви са критериите, какво е участието на пациентските  организации, ясно да се регламентира системата за контрол. Много често покрай такива случаи горят и качествени лекари, а обществото незаслужено се обръща срещу тях.  Едва ли не всички  са престъпници.

Имайте предивид, че не останаха много лекари, които се изкушават да работят в тази атмосфера. Безспорно лекарски грешки има по света, но е важно да се види дали става дума за организационен или личен пропуск, да се разбере защо системата е допуснала такова нещо. Не бива да се демонизират лекарите, защото това е  пагубно пак за пациентите.

- Има ли нужда от корекция здравната система?

- Убеден съм, че има кусури в организацията и че са нужни структурни, организационни и нормативни промени.


Адриана Йорданова | 2011-12-04


Добави в Svejo

Коментари по публикацията: